Wednesday 15 June 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


The Washington Post, 15 juni 2011
Beijing - Kinas centrala regeringen lovade på onsdagen att förbättra levnadsvillkoren för bönder och herdar i Inre Mongoliet och samtidigt fortsätta att främja utvecklingen i gränsregionen som nyligen såg sin största demonstrationerna på två decennier.
Uttalandet nämnde inte den senaste tidens demonstrationer, men resultatet av mötet på hög nivå är i linje med Pekings välutvecklade strategi för att hantera protester: efter användning av överväldigande kraft för att förhindra fler demonstrationer, adresseras några klagomål och löfte ges om att förbättra livet och understryka behovet av utveckling.

Liknande taktik har använts i samband med protester bland tibetaner och turkiska muslimska uigurer, liksom i hanteringen av tiotusentals stora störningar av människor i landets hankinesiska majoritet.

I Inre Mongoliet har gruv-boomen dragit med sig massmigration till regionen av medlemmar av han-kineserna. Det har berikat en del men mongolerna trycks ytterligare ut i marginalerna bland ett redan minskande antal herdar - vars vidsträckta gräsmarker med sina hjordar av nötkreatur, getter och får är kärnan av mongolisk identitet. Read more ....


Radio Free Asia, 13 juni 2011
Myndigheter arresterar fler demonstranter efter tre dagars upplopp i södra Kina.
Kinesiska myndigheter har intensifierats ett tillslag i den södra provinsen Guangdong och internerat flera hundra demonstranter efter tre dagars blodiga upplopp som utlöses av en tvist som rör migrerande arbetstagare.

2.700 säkerhet trupper i kravallutrustning med stöd av bepansrade fordon sköt tårgas på tusentals upprorsmakare på gatorna i Xintang township i Zengcheng prefektur, sade invånare på måndagen. Skottlossning hördes i videoklipp på nätet som lagts upp av lokala netizens.

Oroligheterna i Xintang-cirka 25 miles (40 kilometer) öster om provinshuvudstaden Guangzhou-har rört upp spänningar mellan migrerande arbetstagare och lokala myndigheter i hjärtat av Kinas tillverkningsindustri.

Invånarna sade att mer än 100 demonstranter hade skadats och flera hundra fängslade sedan våldet började på fredagen.

"Efter 20:00 kan folk inte gå ut eftersom alla vägar är blockerade", sade en invånare, som ville förbli anonym. Read more .....


Asian Times, 15 juni 2011
Beijing - Hur stora är skillnaderna i åsikter mellan demokratiska och republikanska partierna i USA? Stora, skulle man säga i Amerika. Men tittar man på den politiska debatten från andra sidan av Stilla havet, är klyftan mellan de två parterna obetydlig, eftersom ingen av dem är utmanande - eller ens tänker på att utmana - den amerikanska institutionella status quo.

Omvänt, såsom ambassadör Stapleton Roy har påpekat, har institutionella förändringar i Kina under de senaste 30 åren varit enorm och den politiska atmosfären i landet har dramatiskt förändrats.

I själva verket behöver man inte att kika runt hörnet av statshemligheter för att märka många olika åsikter i Kina och inom partiet, om landets framtid. Några, tänker på den kommande 90-årsdagen av grundandet av kommunistpartiet i Shanghai, vill gå tillbaka till Mao Zedong. Andra, en identitet som omfattar alla etniska kineser, vill vrida klockan hela vägen tillbaka till Konfucius. Åter andra vill tjuvstarta och gå direkt till väst, tänker på de många icke-etniska Han-kineser i och utanför Kina. Read more ....


The Telegraph, 15 juni 2011
Skulptören Anish Kapoor har avblåst en planerad utställning i Kina i protest mot det pågående frihetsberövandet av frispråkig artisten Ai Weiwei.
British Council hade bett Kapoor att planera en utställning på Beijing National Museum of Kina som en del av nästa års "UK nu" festival.

Men konstnärens talesman har sagt till The Art Newspaper att han var "inte kommer att gå vidare med tanke på interneringen av Ai Weiwei".

Ai, en nagel i ögat på kinesiska myndigheterna, greps i Peking den 3 april då han försökte gå ombord på ett flyg till Hong Kong och är fortfarande arresterad. Read more .....


Epoch Times, 15 juni 2011
Kontrollorganen för informationsspridning under Kinas kommunistiska parti har gått samman för att slå ner på medborgerliga rättigheter på Internet sedan mitten av april. Femtio-fem webbplatser har stängts.

Över 20 av dessa ägnades åt att försvara medborgerliga rättigheter, bland annat "People's Voice", "klagomål och rapporter 315," och "Allmänna reklamationsnämnden 315", som rapporteras av VOA den 13 juni.

Liu Feiyue, chef för medborgerliga rättigheter och Livelihood i Kina (http://www.zgmsgc.net/), berättade för VOA, "Dessa webbplatser inrättades av människorättsförsvarare och medborgarjournalister. De försvarar huvudsakligen mänskliga rättigheter eller rapporterar vad som händer med vanliga människor som myndigheterna är ovilliga att rapportera om. Read more ....

No comments:

Post a Comment