Wednesday 8 June 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Epoch Times, 7 juni 2011
Han Peirong, en aktivist som har hållit kontakten med blinda kinesiska aktivist Chen Guangcheng, försvann när hon försökte besöka Chens familj i Dongshigu, en liten by i Shandongprovinsen, Kina den 31 maj.

Momentet innan He försvinner postar hon ett nödmeddelanden på Twitter: "Jag blev rånad på över 10.000 yuan av Shanghou township personal. Jag misshandlades, torterades och förs till Tang stad som är över 100 km bort. "

I januari körde He ensam från Nanjing till Dongshigu Village för att besöka Chen. Hennes bil omringades av regimen agenter.

Den 31 maj efter att ha besökt Dongshigu blev hon mer intensivt övervakad och tillåts inte komma in i byn.

Hon gick till länsstyrelsen att rapportera situationen och begärde att myndigheterna skulle tillåta henne att besöka Chen och kontrollera att hans barn får utbildning. Men hon blev skrämd av den nationella säkerheten agenterna och beordrades att lämna omedelbart, sade hon.

Strax därefter försvann hon. Read more ....


Clear Wisdom, 22 maj 2011
(Clearwisdom.net) I Dagens Rapport från Kina ingår incidenter av förföljelse som ägde rum i 14 städer och län i 9 provinser. I denna rapport har fyra utövare utsatts för misshandel under sin internering, och minst 18 utövare arresterades olagligt. Read more ....


UNPO, 8 juni 2011
Det Kazakstanska utrikesdepartementet har bekräftat att Ershidin Israel har utlämnats till Kina där han nu står inför en osäker framtid.
Kazakstan har utlämnat en etnisk uigurisk lärare som hade beviljats FN flyktingstatus, han åtalas nu för terrorism i Kina, sade en diplomat på tisdagen [7 juni 2011] och får fördömanden från människorättsgrupper.

Aktivister har kritiserat Kazakstans beslut att utvisa Ershidin Israil, och säger han riskerar lida hård behandling och även tortyr i Kina. Kazakstan sade att Kina hade gått med på att dödsstraff inte skall tillämpas. "Israil har utlämnats till Folkrepubliken Kina," sade Ilyas Omarov, pressekreterare för den kazakstanska UD, till Reuters. Han sade att överlämnandet hade gjorts på begäran av Interpol och hade hänt den 30 maj. Read more ....


The Guardian, 8 juni 2011
Genève (AP) - FN: s människorättsorgan bad Kina på onsdagen att lämna ut information om de mer än 300 tibetanska munkar, vars vistelseort är okänt sedan de greps i april.

FN: s arbetsgrupp för påtvingade eller ofrivilliga försvinnanden, sade att munkarna greps av kinesiska säkerhetsstyrkor den 21 april i Ngaba Kirti-klostret i Sichuan-provinsen, även om vissa har rapporterats sedan släppts.

"Vi uppmanar myndigheterna att tillhandahålla fullständig information om deras öde och om var personer som har försvunnit befinner sig," sa panelen.

FN-experter uppmanade också myndigheterna att utreda och straffa de ansvariga för de påstådda försvinnandena.

"Påtvingat försvinnande är en fruktansvärd praxis som inte får tillåtas inträffa och inga som helst särskilda omständigheter kan åberopas för att rättfärdiga ett påtvingat försvinnande", sägs det. Read more .....


Radio Free Asia, 8 juni 2011
En kinesisk aktivist kan hållas "inofficiellt" efter hans fängelsestraff löper ut, medan en annan "försvinner".
En människorättsaktivist från sydvästra Kina som dömdes till tre års fängelse väntar på att släppas på fredag, men man fruktar att han kommer att fortsätta att hållas inofficiellt, sa hans fru på onsdagen.

Chengdu-baserade Huang Qi hade dömts för "olagligt innehav av statshemligheter" av Wuhou tingsrätten efter att han efterlyste en utredning om uselt byggande av skolor som skulden för att tusentals barn dog under en kraftig jordbävning i Sichuan i 2008.

"Enligt domens handlingar, bör han komma ut på fredag, säger Huang's hustru Zeng Li.

Men hon sa att hon hade blivit tillsagd att inte resa till fängelset för att träffa honom.

"Jag var i kontakt med kriminalvården i förrgår, och jag sa till dem att jag ville åka, men de sa nej," berättar Zeng, "När jag frågade dem när han skulle komma hem, sa de att de inte visste." Read more ....


Radio Free Asia, 8 juni 2011
Tre fängslade ledande kinesisk författare stämmer företaget över de mänskliga rättigheterna.
Amerikanska dator och nätverksutrustning tillverkaren Cisco har kompromenterats med en andra rättegång anklagade för att hjälpa kinesiska myndigheterna att bygga datorsystem som spårar Internet aktivitet av oliktänkande.

Den senaste stämning mot Cisco och dess ledande befattningshavare lämnades in på måndagen i US District Court i Maryland av advokater på uppdrag av tre fängslade kinesiska skribenter.

De åtalade anklagas för att "medveten medhjälp med den kinesiska regeringens Internet tillslag genom att tillhandahålla teknik och utbildning för byggande och drift av" Golden Shield Project "även känt som " Kinas Great Firewall ", enligt ett uttalande från laogai forskningsstiftelse .

Den Washington-baserade stiftelsen, som fokuserar på att sprida information om Kinas omfattande system av tvångsarbetsläger fångläger, har finansiellt stött rättegången av de fängslade dissidenten författarna Du Daobin, Zhou Yuanzhi, och Liu Xianbin.

"Det var genom övervakningsteknik som Cisco tillverkat och levererat som den kinesiska ministeriet för offentlig säkerhet kunde spåra de klagande för att utöva sin rätt till yttrandefrihet", sades det i uttalandet.

"Detta ledde till trakasserier, godtyckliga frihetsberövanden och arresteringar, och fysiska, mentala och känslomässiga tortyr och misshandel", sägs det. Read more ....

No comments:

Post a Comment