Wednesday 2 November 2011

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-11-01
Myndigheter i Beijing har eliminerat en oberoende vald kandidat från den officiella röstlängden inför valet till distriktsförsamlingen nästa vecka.

Förra veckan blev Han Ying den första personen i staden som inte godkänts av det styrande kommunistpartiet att vinna nomineringen som en distriktsnivå kandidat.

Men hon var inte med på den slutgiltiga listan över kandidater på tisdagen, trots att det visats på en preliminär lista utan problem förra veckan.

"Den bekräftade kandidaterlistan publicerades idag, och jag är inte på det," sa Han. "Beslutet är tänkt att ske genom samråd, men jag vet inte hur de uppnått det."

Han sa att ingen på stadsdelens valkontor hade kontaktat henne om hennes kandidatur.

"De hade ett möte, men detta möte var inte utföt enligt vallagen, så det är inte normalt", sade hon.

Han hade ställt upp som kandidat till valet till den lokala grenen av Kinas parlamentariskt organ, den nationella folkkongressen (NPC), som represent för hennes hemdistrikt i Haidian i västra Beijing.

Hon var den enda oberoende bland 13 kända oberoende kandidater att vinna en plats på en preliminär officiell förteckning över kandidater, och den enda utan en länk till det styrande kinesiska kommunistpartiet. Read more ....


Radio Free Asia, 2011-10-30
Kinesiska myndigheterna har förbjudit religiös verksamhet och trakasserar munkarna vid ett gammalt kloster i Tibet i Chamdo länet efter en bombexplosion i en regeringsbyggnad där förra veckan, sade källor på söndagen.

De flesta av munkarna i klostret i Dzagyu Karma församlingen där explosionen inträffade har flytt institutionen, säger att de inte kan bära trycket på dem av kinesiska säkerhetsstyrkor.

Den ökade säkerhet kommer som resultat av stigande tibetanska protester, varav 10 självbränningar i år, mot det kinesiska styret i Tibet.

Tibetaner i Dzagyu Karma är särskilt upprörda på ett regeringsprogram för att bosätta hankineser i sitt område och har varnat för våld om den inte stoppas.

Sedan onsdagens explosion, har kinesiska säkerhetsstyrkor och regeringstjänstemän koncentrerats på Karma klostret, som ligger på östra stranden av Dzachu River i Chamdo (på kinesiska, Changdu) prefekturen och grundades på 1100-talet.

De misstänker att munkar från klostret är kopplade till explosionen, som skadade byggnaden, men inte lämnat några dödsoffer eftersom det skedde på natten efter kontorstid.

"Kinesisk polis, beväpnad allmän säkerhet, och statliga tjänstemän har kommit till Karma klostret varje dag", sade en bosatt i ett mail till RFA. "De har genomfört möten, utfärdat hot och blockerat all trafik i området." Read more .....


The Guardian, 2011-11-02
FN-utredare säger att säkerhetstillslagen är kontraproduktivt och anklagar lokala tjänstemän för att allvarligt kränka mänskliga rättigheter.
FN: s mänskliga rättigheter utredare har uppmanat Kina att stoppa tillslagen mot tibetanska munkar , varning om att åtgärder är kontraproduktiva och anklagar tjänstemän för allvarliga inskränkningar i religions-, yttrande-och föreningsfriheten.

FN-ingripandet följer på en strid ström av själv-bränningar i Sichuanprovinsen, där nio munkar och fd munkar och en nunna har satt eld på sig sedan i mars. Kirti klostret och andra i Aba länet har utsatts för hårda säkerhetsåtgärder sedan det första fallet. Read more .....

No comments:

Post a Comment