Friday 25 November 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


The Guardian, 2011-11-16
Varför är den demokratiska världen så mycket sämre i denna kris än dess auktoritära rivaler?
Det är stabiliteten, dummer!

Hur kommer historiker minns 2011, året som enligt en satiriker vid the Onion redan använt upp det kommande decenniets hela utbud av nyheter?
En del undrar om de arabiska revolutionerna satte 2011 i nivå med 1917, då Osmanska riket bröt upp. Kanske det kommer att stå vid sidan av de stora europeiska omvälvningarna 1848 och 1989.

Eller kommer det vara en blandad historia att berätta?
Med 2011 som det år då demokrati krävdes i en del av världen, samtidigt som den avslöjades som förlamad och maktlös inför den ekonomiska krisen överallt annars.



Radio Free Asia, 2011-11-24
Myndigheter i den sydvästra Sichuan provinsen har fängslat sju framställare som protesterat mot tvångsavhysningar från sina hem, sade människorättsaktivister. Framställarna var bland en grupp av 300 textilarbetare som iscensatt en protest utanför Sichuan länsstyrelsen i Chengdu på onsdagen i protest mot deras vräkning.

De greps efter att ha blivit inbjudna till samtal med regeringstjänstemän på torsdagen, sade aktivister. Read more ....


Radio Free Asia, 2011-11-23
Myndigheterna i den kinesiska huvudstaden har meddelat en 13-års fängelsedom mot en tidigare toppredaktör för bestickning och korruption.
...................................................
USA-baserade kinesiska Internet-journalisten Li Hongkuan säger att korruption nu är närvarande i varje aspekt av kinesiskt liv.

"För en tidningsredaktör att ta emot mutor är helt normalt i Kina" sa Li. "Alla Kinas tidningar och media ägs av staten." "Detta innebär att de är i affärer på uppdrag av regeringen ... Partiet har kontroll över och upphovsrätt i allt de gör."

Analytiker sade att Liu's straff bara var att skrapa på ytan av problemet, vilket sannolikt skulle förbli så tills den kinesiska regeringen började tolerera kritik från allmänheten.

"De talar om att bekämpa korruption, men de aldrig göra det på riktigt," sa Li.
Han sade att ett oberoende organ behövdes som Hong Kongs oberoende kommissionen mot korruption (ICAC), med stora befogenheter att beslagta bevis och gripa misstänkta. Read more ...


International Herald Tribune, 2011-11-23
I "Varför Kina inte kommer att lyssna" (Op-Ed, nov 16), ger Chen Min rådet till västerlänningar att inte tala om husarresten av den kinesiska rättigheter förespråkaren Chen Guangcheng. Det är "ansikte" för Kinas härskare som står på spel observerar han och drar slutsatsen att amerikaner ska vara "lite mer omtänksam" och förstå att kinesiska ledarna föredrar att hålla kritiken "bakom stängda dörrar."

Hans råd står i skarp kontrast med vad Kinas dissidenter själva har sagt i åratal. För tio år sedan vann Liu Xiaobo, Kinas fängslade Nobelpristagaren, ett pris för att främja demokrati från en grupp i San Francisco. I hans acceptans uttalande skrev Liu att "jag vill understryka att för mig ... varje liten bit av godhjärtade uppmuntran som springer ur den mänskliga naturen av människor som bor på andra ställen ... ger oss anledning att känna tacksamhet och vördnad. "
Här ger Liu eko till Wei Jingsheng, Xu Wenli, Liu Qing, Wang Dan, Jiang Qisheng, Ai Weiwei och många andra veteraner från Kinas politiska fängelser.

Skall vi tro att Chen Guangcheng är annorlunda? Read more ...

No comments:

Post a Comment