Tuesday 8 November 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Washington Post, 2011-11-08
Kinesiska myndigheterna måste ha trott att de hade besegrat den oliktänkande konstnären Ai Weiwei, som är känd för sin avantgardistiska produktioner och för hans villighet att tala för mänskliga rättigheter, när de för en vecka sedan de presenterade honom med en enorm skatteskuld - 15 miljoner yuan, eller ungefär $ 2.400.000 - och beordrade honom att betala den inom 15 dagar. Skulle han inte göra det, sa hans advokat att han åter skulle kunna vara tillbaka i fängelse - där han led 81 dagar av hårda och omotiverad frihetsberövning tidigare i år. Den här gången kunde myndigheterna hävda att konstnären var rättsligt straffad.

Överraskningen för säkerhetsbyråkraterna på vad som sedan hänt måste vara stor: Tusen och åter tusen kineser - 18.829 st på måndag eftermiddag, enligt en rapport - har frivilligt och spontant bidragit med pengar för att betala Mr Ai's straffskatt. Medel har översvämmats via postorder och den kinesiska versionen av Paypal. Efter att konstnärens microblog-konto stängdes på söndag, började människor resa till hans ateljé i Peking, där de kastar in bidrag över muren, ibland knutna till frukt eller vikta till papper flygplan. Read more ....


Radio Free Asia, 2011-11-07
Kinesiska myndigheterna att öka övervakning och trakasserier av oberoende kandidater.
Myndigheterna i Peking har intensifierat övervakningen och trakasserier av politiska aktivister som försökte registrera sig som kandidater inför parlamentariska val på distriktsnivå. De stänger deras online-konton och håller dem i husarrest, sade aktivister.

Beijing väljarna går till valurnorna på tisdag för att välja 4349 delegater till deras lokala nationella folkkongressen (NPC), men inte en enda av de13 oberoende kandidater som kvalificerade sig i de preliminära uttagningarna var med på den slutliga listan över 6615 officiellt godkända kandidater.

Politiske aktivisten Ye Qing, som var en av dem som nominerats utan uppbackning av Kinas styrande kommunistparti, säger att det fortfarande finns en möjlighet kvar att hennes anhängare.

"Jag uppmanar folk att använda alternativet "väljer någon annan" på valsedeln och att fylla i mitt namn där det finns utrymme att göra så", sade hon. "Så det är inte helt hopplöst." Read more ....


Radio Free Asia, 2011-11-07
I en direkt vädjan till Kinas president Hu Jintao, har två viktiga organisationer för mänskliga rättigheter uppmanat den kinesiska regeringen att upphöra med "repressiv" politik i tibetanska områden som får skulden för 11 självbränningar i protest hittills i år.

Den 3 november kom brev från Human Rights Watch och Amnesty International som kräver att Kina genomför en "omfattande översyn av situationen för mänskliga rättigheter på den tibetanska platån och att avsluta rättsliga och politiska restriktioner som bryter mot mänskliga rättigheter i regionen", sade de två grupperna i ett gemensamt uttalande på måndagen.

"Den kinesiska regeringen måste sätta stopp för repressiv politik som inkräktar på de grundläggande friheterna av etniska tibetaner," sade Amnesty International generalsekreterare Salil Shetty, i ett uttalande.

"År av restriktioner för tibetanernas rättigheter har lett till ytterligare oro och at de agerar i desperation", tillägger Kenneth Roth, generalsekreterare för Human Rights Watch (HRW). Read more ....



The Independent, 2011-11-08
Cheferna för Kinas största teknikföretag har godkänt och understödjer regimens plan att köa kontroller av online sociala medier.

Kinas Internet-företag och operatörer har nått en "gemensam överenskommelse" för att stävja spridningen av rykten på nätet, pornografi, internet bedrägeri "och den olagliga spridningen av skadlig information på Internet".

I slutet av oktober, lovade regimen att stärka sin övervakning av Internet. Read more ....


The Telegraph, 2011-11-08
Gräsrotsnivå aktivister för demokrati i Kina som försöker delta i distriktsnivå valet imorgon har blivit avstängda från att ställa upp av kinesiska myndigheterna.
Åtgärden att utesluta kandidater, varav många hade lanserat sina kampanjer på nätet, kommer då cheferna för Kinas 40 största internetföretag blev ställda under statlig press att göra mer för att dra åt nätcensuren i Kina.

Så många som 100 advokater, journalister, fabriksarbetare, studenter och hemmafruar i Kina har försökt att ställa upp som oberoende ledamöter till Kinas 30 tusen lokala folkkongresser, och utmanar det styrande kommunistpartiets praxis för att handplocka kandidater. (De använder sig av lagstadgad rätt att ställa upp i dessa val. Översättarens not.)

Oberoende kandidater i Beijing rapporterade att deras namn hade raderats från röstlängder.

En blivande kvinnlig kandidat som ingick i en grupp av 13 medborgare - däribland två medlemmar av kommunistpartiet - som kämpat för rätten att ställa upp i valet sa att inte en enda av gruppen hade lyckats få sitt namn på listan.

"Ingen av oss är med på listan, vår hemsida har varit stängd sedan november femte. Och vi är inte tillåtna att gå ut från våra hem, " berättade Ni Jinghuan för The Telegraph via telefon. Read more ....

No comments:

Post a Comment