Wednesday 23 November 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-11-22
Kinesiska myndigheterna fängslade en aktivist i den centrala provinsen Anhui på tisdagen efter att han rapporterade att en cyber oliktänkande torterades i fängelset, sade hans fru. Polisen tog också bort Li Wenge personliga hårddisk efter att ha sökt hans hem i Bengbu. "Sju eller åtta poliser från National Security Bureau kom till vårt hem runt 10 på morgonen, och de tog min man i 10 dagar för frihetsberövande", säger Zhong Xuemei, Li hustru.

"Jag vet inte varför han greps och han gjorde inget fel,". Zhong blev formellt informerad om sin mans förvar när hon gick till en närliggande polisstation för att skicka personliga saker. "Meddelandet sade att Li Wenge greps för "störande av den sociala ordningen, " berättade hustrun för RFA.

Hon sade att hans frihetsberövande var på grund av en rapport skriven av honom och Wuhan-baserad dissident Qin Yongmin om oliktänkande författaren Wu Lebao som påstås ha torterats under fängelsetiden i Bengbu. Read more ....


Radio Free Asia, 2011-11-21
Mer än 40 oberoende kandidater i den kommande distriktsnivå parlamentsvalet i den sydvästra provinsen Sichuan levererade ett protestbrev till regeringens högkvarter på måndagen omfattande trakasserier från lokala tjänstemän.

"Idag ... åkte vi till Sichuan länsstyrelsen och [kommunistiska] partiets kommitté för att berätta om att den lokala [regeringen] försöker hindra oss från att delta normalt i valet", säger Chen Qian, som söker nominering i hennes hemdistrikt i Jinniu. "Många av oss har blivit förtryckta, slagna, och satta under bevakning", säger blivande kandidat Hu Jinqiong. "[Idag] gick vi till länsstyrelsen för att be om deras skydd." Med kandidaten Chen Qian sade att aktivisternas avsikt är att delta i valprocessen enligt Kinas vallag.

"Vi deltar i valet i enlighet med lagen, så de måste skydda oss enligt lag", sade hon. Hon sa "onda krafter" handlade ostraffat mot lokalbefolkningen som vill använda sig av sina lagliga rättigheter. Read more .....


Radio Free Asia, 2011-11-21
Kinesiska myndigheterna i tibetanska området i sydvästra Sichuan-provinsen har återigen skickat säkerhetsstyrkorna till Kirti klostret, enligt exil tibetanska källor. Kirti, beläget i Sichuan i Ngaba (på kinesiska, ABA) har varit skådeplats i år av upprepade självbränningar i protester mot förtrycket från Peking.

Klostret hade haft ett stort bönemöte i helgen för att markera ett viktigt datum i den tibetanska buddhistiska kalendern, sade Kanyag Tsering, en munk som bor på Kirti's syster kloster i Indien, med hänvisning till källor i regionen. "I stort sett alla från Gelugpa sekten deltog," sade Tsering i en hänvisning till religiösa härstamning i exil tibetanska ledare Dalai Lama. "Detta var ett stort möte."
.................
"De tvingar inte munkarna att göra något, men de ser allt de gör, och övervakar all verksamhet i klostret," sade Kalsang. Read more .....

No comments:

Post a Comment