Monday 26 September 2011

Yttrandefrihet i Kina


Taipei Times, 2011-09-26
Kanske är det bara en fernissa av demokrati, men Kinas vallag tillåter i teorin oberoende utmanare att nominera sig själva, och fler kandidater sätter upp sig för att kämpa för missgynnade gruppers rättigheter.
Hundratals oberoende kandidater slåss för platser till Kina's vanligtvis tama lokala kongresser vilket öppnar en ny front i kampen om politiska rättigheter. De uppvaktar väljarna på gator och Internet trots politiska kontroller.

Det kinesiska kommunistpartiet (KKP) säger att de provinsiella och kommunala folkkongresserna är grunden i kinesisk stilen på demokrati. Kritiker säger dock att kongresserna - staplade med partifunktionärer, och oförmögen att kontrollera budgetar och ovillig att utmana politiken - är tama kammare som används för att ge en fasad av populära bifall till top-down effekt.

I år är dock ett oöverträffat antal oberoende kandidater som vill ändra på det, att utmana KKP-stödda kandidater, trots ett tillslag mot oliktänkande och små chanser att vinna platser, sade aktivister.

"Det finns många, många fler kandidater än tidigare. Det är omöjligt att ge exakta siffror, men många fler ", säger Li Fan (李凡), chefen för Världsbanken och Kina Institute, en liten, privatfinansierad Peking grupp som övervakar valet.

"Det finns två skäl. Först att sociala missförhållanden är djupare än tidigare, så att fler människor vill bli kongressombud att trycka på för rättigheter. För det andra är det den roll som de sociala medierna och Mikrobloggar spelar, "Li sa. Read more .....


Asia Times, 2011-09-27
Även om det i mycket av Mellanöstern och Nordafrika har blåst en "vårens demokrativind" sedan början av detta år, är Mittens rike höljt i djup vintern. Den senaste manifestationen av det kinesiska kommunistpartiet (KKP) understryker administrationens beslutsamhet att "kväva alla destabiliserande krafter i sin linda" i sitt drakoniska beslut att förhindra ungefär en hundra offentliga intellektuella från att ställa upp i lokala parlamentsval.

Detta kommer trots en mängd artiklar i de officiella medierna som utlovar att medborgarnas rättigheter, inklusive rätten att delta i politiken, helt kommer att uppfyllas. Read more ....



The Daily Telegraph, 2011-09-26
China's attempts to use British business contacts to lobby Britain into taking a softer stance on human rights will fail, diplomatic sources have told The Daily Telegraph.
Kommentarerna kommer inför den brittisk-kinesiska strategiska dialogen som öppnar på måndag.

Toppmötet mellan utrikesminister William Hague och Kinas högsta man för utrikesfrågor, Dai Bingguo kommer efter att Storbritannien fått en offentlig varning från Kina mot att våga kritisera sina mänskliga rättigheter.

I ett tecken på Kinas växande känslighet för kritik över en våg av gripanden under de senaste månaderna, varnades David Cameron av sin kinesiska motsvarighet Wen Jiabao offentligt mot brittiskt "finger-pekande" på en Downing Street presskonferens i juni förra året.

Detta följdes av att kinesiska näringslivet kontaktade ledande brittiska affärsmän, däribland medlemmar av 48 Group Club, en organisation som har sina rötter tillbaka till pionjärsaffärsmännen som först gjorde affärer med Maos Kina i början av 1950-talet. Read more ....

No comments:

Post a Comment