Friday 23 September 2011

Yttrandefrihet i Kina


Asia Times, 2011-09-23
Den här månaden släppte den kinesiska regeringen ett "white-paper" med en västerländsk publik i åtanke. Det publicerades den 6 september av "State Counsil, the Cabinete", med titeln "Kinas fredliga utveckling". Indelat i fem avsnitt som sträcker sig från Kinas fredliga vetenskapliga utvecklingen till sin fredliga yttre förbindelser, strävar den efter att kommunicera till väst landets djupaste önskningar, kort sagt, inhemsk stabilitet bemyndigat av ekonomisk tillväxt.

Omvänt, vill den säga vad Kina's regim fruktar mest? Politisk instabilitet underblåst av utomstående som är missnöjda med Kinas framgångsrika ekonomisk tillväxt, men upplevda otillräckliga politiska reformer. Dessutom fruktar Peking tydligt utbrott av handelnsfientligheter och uppkomsten i västvärlden av inställningen att konfrontera Kina med en kalla kriget attityd skulle vara den bästa vägen framåt. I detta "white-paper", upprepar kommunistpartiet sin övertygelse att den inhemska stabiliteten är det viktigaste målet för sin politik, till varje pris.

Strukturen i dokumentet är ingen tillfällighet. I sitt allra första avsnittet, anstränger sig regeringen för att påminna om och etablera historien om Kina som ett land som har lidit av västerländska stormakters politik under 100 år:

     "I mitten av 1800-talet, tvingade västmakterna med kanonbåtar Kina att öppna sin dörr. Intern oro och utländsk aggression drev Kina gradvis in i ett semi-kolonialt och semi-feodalt samhälle. Landet blev fattigt och svagt, och folket led av krig och kaos." Read more .....

No comments:

Post a Comment