Wednesday 14 September 2011

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Kan Zhong Guo 2011-09-02
Kinas rättssystem styrs av kommunistpartiet, inte rättsstatsprincipen.

För omvärlden, påstår den kinesiska regeringen att ha ett fungerande rättssystem, understödda av rättsstaten, till alla som har försökt att fungera inom det systemet är erfarenheterna mycket motsatsen.

Kanadensiska Advokat Clive Ansley, mandarin talare och specialist på kinesisk lag sa, faktum är att besluten fattas av politiska organ, inte domare, och detta trots att mängder av nya lagar skrivs av det kinesiska kommunistpartiet (KKP), ingen lag står över regimen. Read more ...


The Tibet Post 2011-09-13
Dharamshala: - En tidigare tibetansk politisk fånge från Sogdzong, östra Tibet, Yeshe Tenzin som avtjänade en 10-årig fängelsedom, dog nyligen på grund av en allvarlig sjukdom som följd av svår tortyr under sin fångenskap. Vissa människor säger att han blev förgiftad i kinesiskt fängelse innan hans frigivning.
"Yeshe Tenzin, en buddhistisk munk från Sog Tsandhan klostret i Sogdzong länet i östra Tibet dömdes till 10-års fängelse för sitt engagemang att sprida flygblad om Tibet frågor som kräver" Frihet i Tibet "med några andra vänner 2001. Read more ....


The Tibet Post 2011-09-09
Dharamshala: - En 34-årig tibetansk man, Ngodup Thinley, hålls fortfarande i ett kinesiskt häkte även efter hans fängelsestraff, sade en rapport.

"Ngodup Thinley blev allvarligt misshandlad och arresterad av kinesiska säkerhetsstyrkor för att genomföra en fredlig protest i Kardze Dzong under år 2009. Han dömdes senare till ett och ett halvt års fängelse av en lokal domstol.

Hans fängelsestraff är över denna månad, men han är enligt uppgift fortfarande fången vid Mi Nyak Ro Nga Thang fängelse för att inte tillmötesgå den kinesiska säkerhetsstyrkans krav på att förnedra Hans helighet Dalai Lamas namn. " Read more ....


The Guardian 2011-09-14
Yang Maodong säger att han greps på falska affärsanklagelser och utfrågades bara om hans politiska aktiviteter.
En kinesisk dissident författare som frigavs i veckan efter fem år i fängelse för påstådd olaglig verksamhet har sagt att han felaktigt fängslades och utsattes för behandling "bortom människors fantasi."

Yang Maodong sade anklagelserna mot honom var falska och att under sin tid i förvar hans förhörsledare frågade honom bara om hans pro-demokratiska aktiviteter, och inte företagsfrågor.

"Jag är oskyldig", sa han. "Det är en politisk fråga och jag kallades en politisk fånge på de ställen där jag var fängslad. Allt detta är politisk förföljelse av mig eftersom jag främjat demokrati." Read more ....


The Telegraph 2011-09-09
En pensionerad affärskvinna och populär online-aktivist dömdes till nio månaders fängelse fredag ​​för att ha arrangerat en protest för aktivister i ett ärende som visar regeringens oro för internet-baserade sociala förkämpar.
En Peking domstol tog 10 minuter att döma Wang Lihong, en 56-årig kvinna, för vagt formulerade ansvarar för att skapa en störning i en annan provins.

Domen verkade relativt lätt, med tanke på regeringens ofta hård behandling av oliktänkande och jämfört med en högsta tillåtna straff på fem år för brottet. Det kom efter en kampanj av hennes anhängare, västerländska regeringar och människorättsorganisationer. Read more ...


Xinhuanet, english edition, 2011-09-14
REYKJAVIK, Sept 14 (Xinhua) - isländska presidenten Olafur Grimsson och Wang Gang, en medlem av politbyrån i centralkommittén i Kinas kommunistiska parti, sade att deras länder ska lyfta de bilaterala förbindelserna till en högre nivå.

Under mötet, tackade Grimsson Kina för att stödja Island under den globala finanskrisen och kallade Kina en pålitlig vän och en viktig samarbetspartner.

Wang, även vice ordförande för den nationella kommittén för det kinesiska folkets politiska rådgivande konferens (CPPCC), sade att Kina och Island har bibehållit traditionella vänlig och samarbetsinriktade förbindelser.

Wang sade att under de vägledande principerna om ömsesidig respekt, jämlikhet och ömsesidigt stöd, Kina och Island tillsammans bekämpar den globala finanskrisen och lyfte ömsesidigt förtroende och samarbete till en ny högre nivå. Han sade också att båda sidor kan arbeta tillsammans för att övervinna svårigheter. Read more ....

No comments:

Post a Comment