Wednesday 28 September 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-09-27
Två tibetanska munkar från Sichuans Kirti klostret har satt eld på sig själva, sade tibetanska källor och rättighets grupper på måndag.

"Kinas våldsamma förtryck i Tibet, speciellt mot våra religiösa institutioner har blivit så outhärdlig att dessa munkar tog till en desperat handling", sade ledaren Tenzin Dorjee i ett uttalande på måndagen.

"Kina måste omedelbart dra tillbaka säkerhetsstyrkorna från Kirti klostret och i hela Tibet, och stoppa pågående trakasserier och tortyr av våra munkar", sa han. Read more ....

"De var insvept i tunga kappor, De satte sig ner tillsammans för en kort tid ... De steg sedan upp, höll upp en tibetansk flagga, omfamnade varandra och ropade slagord för frihet för Tibet."

"Efter detta tog de av sig sina kappor, gick ut på vägen, hällde bensin över sig och satte eld på sig själva. De sprang sedan ner på gatan och ropade slagord" Read more ....


The Star, 2011-09-28
BEIJING (TT-Reuters) - Hustrun till kinesiske dissidenten och konstnären Ai Weiwei, vars frihetsberövandet väckte ett internationellt ramaskri, har uppmanat lagstiftare att avslå lagförslag som skulle ge polisen makt att hålla oliktänkande inlåsta på hemliga platser, utan att meddela deras familjer.

Förespråkare för mänskliga rättigheter är upprörda över de föreslagna ändringarna av sin straffprocesslagen som ger myndigheterna möjlighet att gå vidare med den typ av ljusskygga gripanden som människorättsadvokater och demonstranter utsattes för tidigare i år.

"Om ovanstående åtgärder genomförs, blir det en tillbakagång för Kinas rättssystem, en försämring av mänskliga rättigheter, och kommer att vara ett hinder för utvecklingen av vår civilisation", skrev Lu Qing i ett brev till den lagstiftande arbetsutskott i nationella folkkongressen. Read more .....

No comments:

Post a Comment