Tuesday 13 September 2011

Yttrandefrihet i Kina


Radio Free Asia 2011-09-12
Kinesiska myndigheter säger att han hålls för "ekonomisk bedrägeri," en anklagelse som blankt avsättas av aktivister.
Polisen i sydvästra kinesiska provinsen Sichuan har fängslat människorättsaktivist Li Bifeng efter att ha kallat honom för förhör, enligt hans vänner.

Li Bifeng, 44, ombads att rapportera till polisen i Mianyang för ett "samtal" över hans så kallade "ekonomiska problem" på torsdag.

När han gick ut från polisstationen efter förhör, rusade flera poliser fram till honom, knuffade ner honom och handfängslade honom. Read more ....


Radio Free Asia 2011-09-07
Kinesiska myndigheterna gjorde ett falskt påstående för att övertyga den thailändska regeringen att utlämna en uigurier förra månaden för sin påstådda inblandning i etniska upplopp, enligt en uiguriska exil grupp.

Nur Muhemmed greps av polisen på Aug 6 i Thailand och överlämnades till de kinesiska myndigheterna i huvudstaden Bangkok, vilket gör honom till en av de senaste av ett antal uigurer som har återförts efter påtryckningar från kinesiska myndigheter.

Rapporter från japanska medier tyder på att Muhemmed kan ha flytt Urumqi efter att kinesiska myndigheterna anklagade honom för att delta i etniska oroligheter i huvudstaden i Xinjiang regionen i juli 2009. Minst 200 människor dödades i upploppen. Read more ....

No comments:

Post a Comment