Wednesday 21 September 2011

Yttrandefrihet i Kina


Taipei Times, 2011-09-21
Jag har hört det flera gånger. Du har det förmodligen också. På grund av ekonomin, eller helt enkelt för att skapa en ny möjlighet, så är man på väg till Kina för att dela eller kapitalisera på sina kunskaper. Som jag nyligen hörde en medelålders man på ett café säga under en time-out från sin Mandarin lektion: "Jag ska till Kina för att göra skillnad."

Västerlänningar har åkt till Kina för att göra skillnad i århundraden, även om de ofta upptäcker skillnaden görs i dem.

Ingenstans är detta bättre illustrerat än i Jonathan Spences "Ändra Kina: Western Advisors i Kina." I en serie vinjetter som en sekvens av tragikomedier, beskriver Yale historikerns bok en ambitiös och moraliskt överlägsen västerlänning efter västerlänning (alltid en man) som galopperar iväg till Mittens rike övertygad att han kommer vara den som lyckas - i att utbilda de kinesiska , i att omvandla den kinesiska, i att ge råd till den kinesiska - där så många andra före honom misslyckats. Till slut finner den oftast intellektuellt begåvade och välmenande individen att han själv används för sina kunskaper innan han kasseras, och ibland föraktas. Många av Spences varnande kommer från 19 och 20-talen. Saker har förbättrats avsevärt sedan dess, men det finns moderna konton som kusligt ger eko åt professorns arbete. Read more ....


Taipei Times, 2011-09-21
En kinesiska jordbrukare från fastlandskina har fängslats tre veckor efter att satt eld på en kinesisk flagga i Hongkong, sade tjänstemän i går, vilket reser frågor över yttrandefriheten i landet.

Domen mot Zhu Rongchang (朱荣昌), 74, från provinsen Jiangxi, är det första fängelsestraffet i sitt slag i landet.

Det kom efter att han sade sig vara inte skyldig till vanhelgande med motiveringen att han utövar sin rätt till yttrandefrihet.

"Domstolen håller med om att yttrandefriheten är ett universellt värde som respekteras och eftersträvas av alla människor, men varje frihet begränsas på något sätt. Ingen frihet kommer utan begränsningar. Jag kan förstå svarandens spår av tankar, men hans sätt att uttrycka det har brutit mot Hongkongs lagar och därför är han skyldig, " skaMagistrate Jason Wan (温绍明) ha sagt i South China Morning Post, som han meddelade domen på måndag. Read more ....


Free Tibetan Heroes, 2011-09-02
Krav på frihet eller uttryck för motstånd mot den kinesiska regeringen möts med de hårdaste straff i Tibet. Kina avrättade människor för sin tro, och idag är tusentals människor fängslade och torterade. Denna grupp består av tibetaner gamla och unga, män och kvinnor från olika sociala ställningar. För tibetanerna och fria kärleksfulla människor över hela världen, är de tibetanska hjältar.

Trots det ständiga hotet om fängelse, fortsätter många att engagera sig i trotsiga icke-våldsamma aktioner mot den kinesiska regimen. Detta är ett bevis på deras mod och en bekräftelse för oss andra att den tibetanska kampen inte kan torteras bort.

En av dessa är Labrang Jigme Guri. Jigme Guri greps första gången 2008, varefter han gjorde envideo om sin prövning i fängelse. I denna respektingivande och inspirerande video, berättar han om brutal tortyr som nästan lämnade honom död och svåra förhör som gjorde att han ytterligare insåg orättvisan inbyggd i systemet mot tibetanerna.

Han pekar också på hyckleriet i den kinesiska regeringens agerande med att säga "det kinesiska ledarskapet, säger att målet är att uppnå ett harmoniskt samhälle, men samtidigt fortsätter att förtala Dalai Lama, som alla tibetaner respekterar och ärar som deras andliga ledare. Hur kan vi börja känna harmoni när våra värderingar förolämpas och trampas på? "

Även om Jigme Guri är en ständig måltavla för kinesiska säkerhetspersonal och hans rörelser är bevakad hela tiden, döljer han sig inte från dem. Han påminner mig om den berömda kinesiska konstnären och aktivisten Ai Weiwei, inte bara på grund av deras likhet i kroppsbyggnad, men mer på grund av deras orubbliga och obeveklig karakteristiska mot förtryck.

Jigme greps för fjärde gången den 20 augusti 2011. Hans vistelseort är okänd.

Vi måste alla göra vår del för att ge Jigme frihet genom lobbying mot våra demokratiska representanter och press mot den kinesiska regeringen för hans villkorslösa och omedelbara frigivning.

"Jigme betyder orädd. I detta fall motiverar mannen namnet." Read more ....

No comments:

Post a Comment