Wednesday 14 March 2012

Reflektion


Mitt bröd andras död

Hu Jintao, president i Kina, har blivit inbjuden till USA och blivit upptagen i den internationella eliten. Få om ens någon vågar numera ställa krav på eller höja rösten mot Kina's regim. Kinas Kommunistiska Parti (KKP) har de senaste åren utvecklat en alltmer självsäker och auktoritär attityd i det internationella umgänget. I kraft av enastående ekonomisk utveckling i symbios med den fria marknadsekonomin och långsiktig politisk strategi intar nu KKP en plats bredvid USA, Ryssland och EU. Inom vissa områden såsom mänskliga rättigheter och ekonomi kan man med fog säga att de intar en dominerande ställning. Kina's regim, KKP, har i sitt agerande visat att man har en stark ambition att etablera sig i toppen på den globala arenan. Frågan är på vilket sätt de planerar att använda sig av sin position. Ska vi välkomna denna utveckling? Ska vi frukta den? Vilka syften har KKP? Kommer kontakterna med vår del av världen påverka dem i demokratisk och folkrättslig riktning?

Enligt Svenska UD, EU, Amnesty, Reportrar utan gränser och Human Rights Watch är utvecklingen i Kina gällande mänskliga rättigheter i allmänhet och åsiktsfrihet i synnerhet negativ. KKP utövar idag en mer brutal och omfattande kontroll av oliktänkande och fria organisationer i Kina än för fem år sedan. Vill man få siffror på omfattningen är det enkelt att gå till de olika organisationernas hemsidor. Artiklar i NEO och DN bekräftar att den Kinesiska regimen idag kontrollerar FN's Human Rights Counsil och Human Rights Committee.

Hur ska vi tolka och läsa den Kinesiska regimen?
Hur ska vi tolka och läsa Kina's folk?
Varför får inte alla hemvändande studenter, forskare och affärsidkare från USA och Europa någon effekt på denna utveckling?

Låt oss göra ett försök att sätta oss in i vilka förutsättningar Kina's folk har.

Vi utgår från Europa, från Rom, år 63 före Kristus då Augustus blev kejsare över det Romerska imperiet och inledde dess expansion och strukturella organisation. Låt oss anta att Rom fortsatt sin framgångsrika expansion och sedan 200-talet inlemmat hela Europa, Mellanöstern och Nordafrika i Imperiet. Vi ser framför oss hur de Romerska kejsarna varit lika framgångsrika som de Kinesiska i att bygga polis- och myndighetsstruktur. Att vi är födda i det Romerska Imperiet, region Skandinavien, att vi talar och skriver latin och att det är det enda språk vi kan. Inget annat land eller folk i världen talar eller skriver latin. Alla tidningar, böcker, radio, TV och Internet är sedan vi blev inlemmade i det Romerska Imperiet år 217 på latin och kontrolleras av Rom. Inget skrivs eller sägs eller visas utan att det är sanktionerat av Rom. Rom har 40.000 anställda för att kontrollera Internet. Roms representant i by-rådet och stadsfullmäktige har befogenheten att skicka den som bedöms vara oliktänkande eller på annat sätt utgör en fara för Rom till "arbetsläger med Omskolning" i upp till fyra år.

Vi är sedan år 217 uppfostrade med att vörda de äldre, att vörda auktoriteten, att läsa de gamla skrifterna och att Kejsaren i Rom är vår landsfader som har himmelens mandat att vårda och ta hand om oss. Vi är uppfostrade i en familj, en by, en stad, en region och ett land där alla som säger eller gör något som inte är sanktionerat av den äldre eller av auktoriteten från Rom blir hårt bestraffade.

Vi har alla på nära håll sett vad som händer med den person och dennes familj om man inte är solidarisk med kollektivet, om man väcker kejsarens representants misstycke. Vi, våra föräldrar och deras föräldrar har sett hur de människor som blivit gripna eller försvunnit ett tag är när de kommer tillbaka; de vördar auktoriteten och de äldre.

Kejsaren, landsfadern, måste ju uppfostra de olydiga så att han kan ta hand om oss alla. Som en god fader uppfostrar sina barn. Han är noga med att i alla media visa sig och imperiet från de goda sidorna och att visa omvärlden från de dåliga. Få vet hur många som dött i gruvorna, fängelserna eller arbetslägren. Alla vet att fäder bland barbarerna håller sina barn fängslade i källaren och våldför sig på dem. Han skyddar oss från barbarerna; araber, mongoler, turken och de svarta. De senaste decennierna har många hundra miljoner av oss fått det bättre, mycket bättre.

Hur skulle vi ställa oss till att ett grönt folk som luktade illa och betedde sig barbariskt, som har utrotat innevånarna på tre kontinenter och nyligen slaktat varandra i tiotals miljoner, kom till oss och talade om för oss hur vi ska leva och vara?
.................................................................................

Ai Weiwei Regrets Designing Bird's Nest

Major western powers raise Tibet at UN Human Rights Council 

China's New Law on Detentions Puts Spotlight on 'Black Jails ...


No comments:

Post a Comment