Thursday 8 March 2012

Kina's regim och drakens millennium


Droppar blir duggregn i dimman av Drakens millennium.

Det fina duggregnet fuktade hans ansikte och han strök sina kinder för att känna den ljumma fukten av vatten som inte droppar, den lent smekande fukten av små ansamlingar molekyler som trots sin oändliga mängd blir en motståndslös dimma. Han log åt sin referens till stenens Nemesis i tidens grepp. Han kom ihåg tiden då de nästan förvånat konstaterat denna gudomliga bieffekt i förflyttningen av blixtar, åska och skyfall till en högre nivå. Att de utan att veta det eliminerat dropparna. Befrielsen från deras ständiga nötande som tvingat dem till rörlighet och variabel fasad var en skänk från ovan. Nu kunde de lugnt driva sin verksamhet utan att behöva förslösa värdefulla resurser på ständig förändring. Duggregnet riskerade aldrig att tränga igenom. Det dunstade eller rann av utan att påverka. Genialt tänkte han. Att sedan alla molekylerna fortfarande var övertygade om att de var delmängd av en droppe såg han snarast som ett utslag av Guds ironi. Han fortsatte sin promenad till företagets huvudkontor och njöt av sin förmåga att omsätta de senaste årens förändring till närmast Confusianska metaforer.

I entrén bugade de som vanligt vördsamt för honom då han passerade på väg upp till företagets centrala mötesrum där styrelsen säkert skulle sitta och nervöst avvakta hans ankomst innan de vågade starta mötet. De hade alltför stor erfarenhet av konsekvenserna av att negligera Partiets rätt att närvara vid möten för att ta risken. Ingen av dem hade lust att likt den tidigare ekonomichefen hamna i Arbetsläger med Omskolning. Particellen i företaget hade senaste året fått fullständig information och insyn utan de tidigare irriterande behoven av uppsträckning, så han hade tillsammans med Partiets Finansgrupp enkelt kunna lägga upp de "förslag" till förändringar han nu hade med sig. Finansgruppen hade fått tydliga signaler från de stiftelser och fonder i väst de sedan länge etablerat en ömsesidigt lönsam relation med och de hade nu infogats i "förslagen".

I hissen upp kunde han inte låta bli att förundras över att duggregnseffekten av globaliseringen så effektivt splittrat upp de olika krafterna för demokrati och åsiktsfrihet till en negligerbar dimma som dessutom i sitt förvirrande mångfald på nätet självgenererade sitt kvalitetsförfall. Chefen för säkerhetstjänsten hade vid senaste mötet konstaterat att de hade i stort sett obegränsat handlingsutrymme utan risk för störande kraftansamlingar, vare sig internt eller externt. De större rapporter och generella undersökningar som organ för "Mänskliga Rättigheter" presenterade hade de sedan länge lärt sig hantera i det att deras svepande beskrivningar lämnade obegränsat utrymme för ouppföljningsbart indignerad tacksamhet för deras påpekanden om dessa oacceptabla företeelser som självklart med kraft skulle motarbetas. De få konkreta fall dessa organ orkade engagera sig i var hanterbara och betraktades snarast som ett pittoreskt inslag i förhållande till den grupp "omfattande" och "utbredd" som alla numera visste att de skulle hamna i. Vetskapen om att varje enskilt fall sällan eller aldrig skulle bli synliggjort hade nu sipprat ut i samhället och underlättade ett möte som detta väsentligt. Att sedan stiftelserna och fonderna i Finansgruppens kontaktlista satte stort värde på den stabilitet detta medförde gjorde ju inte saken sämre, tänkte han och öppnade dörren till mötesrummet.

Rökslingan från hans cigarett genom den tunna dimman av inhalationsrester skymde utsikten över det sjudande Shanghai och han sköt upp glasdörrarna. Yashi Dhongdrup, VDn i företaget, följde honom ut på altanen. Han njöt av att veta att Yashi skulle avvakta att han tog initiativet till samtal. Mötet hade verkligen gått strålande och det vore på sin plats att ge Yashi välförtjänt uppmuntran men hans Confusianska reflex svek honom inte.
- Zambia och Ghana?
Han såg den snabba men omistliga ryckningen i Yashis ögon.
- De har väl inte ställt till några problem?
- Ni är försenade i investeringarna.
- Vi är tillbaka på tidsplanen inom en månad.
- Då utgår vi från det.
Han gav cigaretten till en av uppassarna som tyst glidit fram med en askkopp och gick tillbaka efter sin portfölj innan han med en snabb nick tog emot Yashis djupa bugning på väg ut till hissen. När dörrarna glidit igen log han mot sig själv i spegeln och gratulerade sig till att han med tonen i "Då utgår vi från det" säkerställt att Ghana och Zambia i tid skulle förstå den ekonomiska vinsten i att stanna kvar på rätt sida i omröstningarna. Det var det viktigaste uppdraget han fått från Partistyrelsen. Att säkerställa majoriteten för att kunna behålla taktpinnen för Mänskliga Rättigheter i världssamfundet så att den interna processen inte riskerade störas.


Epilog

Duggregn och Dimma = Internet, Sociala medier, bloggar, twitter
Blixtar, åska och skyfall = Demonstrationer, ockupationer, bojkott

På partiets 16'e kongress 2002 beslutade Kinas Kommunistiska Parti, KKP, att sjösätta ett program för effektivisering av systemet med Particeller i företagen. Idag finns Particeller etablerade i 94% av alla företag med mer än två anställda, privata såväl som statliga. Partirepresentanter infinner sig på styrelsemöten och ledningsmöten till statliga såväl som privata företag. Dessa Particeller och Partirepresentanter är utskickade och kontrollerade av KKP.

I FN om frågor som rör Mänskliga Rättigheter har Kina på fem år gått från att vinna ca 40 procent till att vinna 80 procent av omröstningarna. FNs nyinrättade Human Rights Counsil som år 2006 ersatte det kritiserade "Commission for Human Rights" är FNs viktigaste organ för Mänskliga Rättigheter. När det kommer till votering fördelar sig de 49 medlemsstaterna oftast på samma sätt. Majoriteten företräds numera av Kina, Saudi Arabien, och Ryssland. Minoriteten företräds av Frankrike, Tyskland, Canada och Nederländerna.

Amnesty International rapporterar att det pågår omfattande fängslande, misshandel, död och tortyr av oliktänkande i Kina, bland annat i mer än 1 100 "Arbetsläger med Omskolning" där de kan hållas fängslade i upp till 4 år utan rättegång. Human Rights Watch rapporterar omfattande fängslande, misshandel, död och tortyr i Kina.

Svenska UD och EU-kommissionen gör bedömningen att situationen för Mänskliga Rättigheter i allmänhet och åsiktsfrihet i synnerhet har försämrats de senaste åren i Kina.

Enligt FNs Generalförsamlings antiterror-resolution är terrorism: "En handling som syftar till att döda eller allvarligt skada civila eller icke-stridande, med avsikt att skrämma en befolkning eller utöva tvång på en regering eller en internationell organisation."

På Finansinspektionens hemsida kan man läsa: "År 2002 kom en ny svensk lag mot finansiering av terrorism och andra allvarliga brott. Med finansiering menas inte enbart att lämna direkta bidrag till terrorism, utan även att samla in, tillhandahålla eller ta emot pengar eller andra tillgångar som man vet ska finansiera terrorism."

Fängslade dissidenter Träffar på nätet
Gao Zhisheng 114 000
Tashi Dhondup 45 300

No comments:

Post a Comment