Friday 2 March 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


China accuses Tibetans of creating 'turmoil'

ABC Radio Australia, 2012-03-02
Kinas högsta politiska rådgivare har anklagat anhängare av Dalai Lama för att ha planerat att skapa "kaos" i landets tibetansk-bebodda områden inför årsdagen av 2008 års upplopp.

Jia Qinglin, som rankas som nummer fyra i det kommunistiska partiledningen gjorde kommentarer vid ett möte på torsdagen med deltagande av polisministern och tjänstemän från Tibet och fyra tibetanska-bebodda provinserna.

Hans kommentarer kom samtidigt som tibetanska poeten Woeser - som liksom många tibetaner bara går under ett namn - sade att hon hade placerats under en form av husarrest i Peking och hindras från att acceptera en utmärkelse.

"För närvarande konspirerar Dalai klicken för att skapa störningar i Tibet och tibetansk-bebodda områden i fyra provinser", sade Jiang, med hänvisning till anhängare av den tibetanska andlige ledaren Dalai Lama.

"Partiet och regeringar på alla nivåer måste gå samman med massorna och genomföra alla åtgärder för att beslutsamt krossa försök av Dalai klicken för att skapa kaos till tibetansk-bebodda områden." Read more ….


China rebel village of Wukan heads to the polls

BBC News, 2012-03-02
I middagssolen lyssnade hundratals av lokalbefolkningen intensivt på en serie kampanj-tal som ett dussintal kandidater höll på torget. Då och då till skurar av applåder.

På lördagen kommer tusentals bybor att gå till valurnorna för att rösta fram en ny by-kommitté i vad många beskriver som sitt första "fria och demokratiska val".

”Vi är fortfarande rädda för att stå upp mot de lokala tjänstemännen - men vad som hänt i Wukan har gjort oss modigare "
säger Chen Hanqiu, lantbrukare

Men i början av december var det väldigt annorlunda här. Invånarna i denna stora fiskeby i provinsen Guangdong steg upp i revolt efter att de lokala myndigheterna beslagtog deras åkermark för att sälja till utvecklare.

Lokala tjänstemän flydde då byborna iscensatte en rad protester. De satte upp dygnet-runt checkpoints och avstyrde försök från polisen att återta kontrollen över byn.

Men istället för att slå ned, gick de kinesiska myndigheterna med på att göra eftergifter för att avsluta dödläget.

De koncessioner/eftergifter som ingick var att släppa den fängslade lokalbefolkningen och lämnar över kroppen till en by-förhandlare vars död i polisens förvar utlöste upproret.

Parti chefer - som valde att gå in och medla i tvisten - enades också att hålla nya val för att ersätta lokala part representanter som byborna tror sålde ut dem i första hand. Read more ….

Blocked by police, Chinese campaigners get creative

The Telegraph, 2012-03-02
Vid första anblicken ser bildekal ut som en annons för Kentucky Fried Chicken: ett strålande vitt ansikte på en röd bakgrund.
KFC: s logotyp är nu så vanligt i Kina att den inte drar till sig någon uppmärksamhet längre.

Men närmare granskning visar att det inte är överste Sanders i bilden, utan en 40-årig blind kinesisk advokat, centrum för en snabbt växande protest som bryter ny mark för kinesiska aktivister.

Under det senaste året och en halvt har Chen Guangcheng bott med sin familj inlåst inne i deras hus i norra byn Dongshigu med stål fönsterluckor över fönster, hans telefon och internet avstängda.

Alla som försöker besöka honom, bland annat Christian Bale, Hollywood skådespelaren har jagats bort av ett gäng poliser/ligister som vaktar runt byn.

Mr Chen betalar priset för att uppröra lokala tjänstemän i sin provins, efter att han avslöjat en hemsk serie tvångsaborter och steriliseringar som genomförts i namnet av Kinas ett-barnpolitik. Han har redan avtjänat ett femårigt fängelsestraff anklagad för "blockera trafik", och har begränsats till sitt hus ända sedan han frigavs. Read more …..


Phayul, 2012-03-02
Dharamshala: Kalon Tripa Dr Lobsang Sangay tilldelades igår guldmedalj av högskolan Historical Society av Trinity College Dublin ”för enastående bidrag till den offentliga debatten” av Ursula Ni Choill.

Inför en fullsatt publik i Irlands huvudstads universitetsområde, sa Dr Sangay att han accepterade äran med "djup ödmjukhet på uppdrag av det tibetanska folket, både inom och utanför Tibet".

"Tack för detta erkännande för den tibetanska kampen", sa den 43-åriga Harvard lektorn. "Varje sådant erkännande av stöd är mycket uppskattat och ger röst till de ohörda i Tibet."

Dr Sangay sade att tibetaner "inspirerats" av Good Friday Agreement som undertecknades 1998, i syfte att ta itu med relationer mellan de båda delarna av Irland och England, Skottland och Wales.

"Avtalet visar att steg för steg, är försoning möjlig, även om många tycker att det är omöjligt," sa Dr Sangay "I den meningen är det passande att jag erkänns här i Irland som en representant för det tibetanska folket."

"Vi tibetaner är absolut övertygade om att vår tid kommer - precis som Irland haft sin dag, och Nordirland hade sin dag." Read more ….

No comments:

Post a Comment