Monday 12 March 2012

Reflektion


Mina barn och andras ungar

Varje organisation driver och förvaltar verksamheter inom ramen för de ändamål och syften som definierar organisationen. En friskola driver förskola och skolverksamhet. En kommun driver fastighetsbolag och omsorgsverksamhet. En stat driver finansieringsbolag och utrikespolitik. Ett bilföretag driver tillverkning och försäljning av bilar. Organisationen främjar och stödjer alla former av verksamheter som på något sätt leder fram till de mål den satt upp. Den tillåter de verksamheter som kan bidra med resurser utan att störa eller riskera målen.

Vi människor reagerar och agerar på den information vi får genom våra sinnen. Media och omedelbar omvärld förmedlar en kakafonisk ström intryck ur vilka vi väljer den del vi vill eller orkar ta till oss. Vi njuter havets skimrande spegling av kvällssolens röda klot tills någon talar om för oss att vi tittar på ett syrefattigt övergött hav tomt på fisk som speglar de genom smogen rödskiftande solstrålarna.
Amnesty International rapporterar att det i Kina pågår omfattande och systematiskt fängslande och tortyr av oliktänkare i bland annat mer än 1 100 “Arbetsläger med Omskolning” där de kan hållas fängslade upp till 4 år utan rättegång. Två veckor före OS upprättades protest-zoner i tre parker i Beijing där människor fick protestera, efter att ha ansökt om tillstånd. De som sökte tillstånd blev arresterade och satta under övervakning. Förra året avrättades mer än 1 700 människor av exekutions-patruller, mer än 7 000 blev dömda till döden. Den Kinesiska regimen kontrollerar och styr all information och media; radio, TV, tidningar, Internet. Den 25e januari 2008 arresterades Yu Zhou, känd folk-sångare och Falu Gong anhängare och hans fru Xu Na som är poet och konstnär . Den 6e februari informerade myndigheterna hans familj att han dött i fängelse. Ingen har tillåtits se hans kropp. Den 25 november dömdes Xu Na till tre års fängelse och riskerar tortyr.

Företag i Kina, privata såväl som statliga, driver sin verksamhet i enlighet med de regler och lagar som de kinesiska myndigheterna stipulerar. På samma sätt som företag i USA, Burma, Frankrike, Belarus och Sverige driver sin verksamhet. Vi förhåller oss till dessa på olika sätt utifrån de värderingar och mål vi har i den organisation, verksamhet eller grupp vi valt att tillhöra.

När valde vi senast?


China's got the whole world in its hands

Torture of Activists On the Rise

Fears Over Secret Detentions

Call for End to Burnings

Security Forces Kill at Least 5 in China

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment