Kina's regim nervösa för Jasmin

PEKING, Lördag 30 april 2011, av Torbjörn Petersson, DN's korrespondent i Kina - Varje söndag sjunker hastigheten på Internet i Peking till snigelfart. På DN:s kontor till mindre än en tiondel jämfört med veckans övriga dagar. Som långsammast går det timmarna före klockan två på söndagseftermiddagen. Då är det meningslöst att sitta framför datorn.
Som av en händelse är detta klockslaget då kinesiska myndigheter sedan i februari slåss mot fiktiva folksamlingar som vill göra i Kina vad demonstranter tidigare i år gjort i Tunisien och Egypten.
I verkligheten har knappt en protesterande människa siktats, trots några enstaka internationella upprop. I går dåsade folk som vanligt i parker och de shoppade, precis som de kommer att göra i dag. Fastighetsmäklarombud står vid vägkanterna för att fresta förbipasserande med lägenhetsköp.
Allt går i vågor i Kina. Just nu genomför kommunistpartiet en räd av gripanden mot verkliga och inbillade politiska motståndare. Mer än hundra advokater, bloggare, akademiker och konstnären Ai Weiwei har gripits de senaste månaderna. Det hade kunnat vara toppen i en återkommande vågrörelse av repression och politiska lättnader som svept över landet sedan Deng Xiaoping öppnade Kina mot omvärlden 1978.
Inför OS i Peking togs till exempel de olympiska spelen som förevändning att föra bort dissidenter. Vid ”känsliga” årsdagar görs detsamma. Det blir till påminnelser om vem det är som bestämmer i Kina.
Skillnaden den här gången är kommunistpartiets enorma överreaktion. Ingen tror på allvar att Kina står nära en Jasminrevolution. Men partiet är tydligt av annan åsikt och har identifierat en växande fara att bli utmanat, där Internet, liksom i Mellanöstern, spelar en avgörande roll.
I veckan inrättades en ny myndighet som ska kontrollera vilken information över 450 miljoner kinesiska användare får del av på Internet. Statens kontor för Internetinformation ska få resurser från propagandadepartementet och från industri –och säkerhetsministerierna. Denna myndighet ska bland annat övervaka utvecklingen av nya portaler, on-linespel och bestraffa dem som sprider material som väcker anstöt, rapporterar den statliga nyhetsbyrån.
Ansvaret centraliseras. Den nya myndigheten får större befogenheter och allt tyder på att kontrollen och censuren av Internet kommer att öka. Därmed ser det ut som om kommunistpartiet försöker ligga steget före. Vilket väcker misstanken att partiet anser att det finns fog för allmänna protester.
Samtidigt leder löjligt långsamt Internet och ökad censur redan till att fler kineser börja undra vad det är landets ledning till varje pris vill dölja.